Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem


Składniki dla 4 osób:

Ciasto:
400g mąki pszennej
Szklanka mleka
25g świeżych drożdży lub 8g suszonych 
1 łyżeczka xylitolu lub cukru
1 łyżeczka soli 
1 łyżka oliwy z oliwek

Farsz:
1 grillowana pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
1 ser typu włoskiego
1 ser feta 
5 jajek 
Kilka listków szpinaku
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Oregano
Zioła kuchni włoskiej

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i cukier.Następnie wlewamy ciepłe mleko ale nie gorące i wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania wlewamy oliwę.Odstswiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż nasze ciasto podwoi swoją objętość.Po tym czasie z ciasta formujemy coś w rodzaju owalnej pizzy o zawiniętych dość wysoko bokach. Następnie do środka wkładamy pokruszony ser, kurczaka, szpinak, oregano i zioła kuchni włoskiej lub po prostu co lubimy , tutaj można się na prawdę popisać. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i zapiekamy nasze chaczapuri przez około 25 minut, sprawdzając co jakiś czas wygląd ciasta i w razie potrzeby regulując temperaturę. Pod koniec zapiekania wyciągamy chaczapuri z piekarnika i wbijamy na wierzch jajka. Następnie jeszcze chwilę zapiekamy w piekarniku ale tak aby żółtka po wyciągnięciu były płynne jak w jajku sadzonym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. 

Wskazówka:

Z tym daniem jest jak z pizzą , dajesz co chcesz lub co akurat zalega ci w lodówce.
Można użyć dowolnego typu sera , dobre połączenie to mozarella z fetą.
Smacznego życzy Grzechu gotuje.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną

Placki z cukinii