Chleb pszenno żytni na miodzie z bazylią i oliwkami
200ml wody
25g oliwy z oliwek
25g drożdży świeżych
20g miodu
300g mąki żytniej
200g mąki pszennej
200g oliwek czarnych bez pestek
Kilka listków bazylii
Masło do natłuszczenia formy
Jajko do posmarowania przed pieczeniem
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, oliwę , sól , pokruszone drożdże , miód i oliwki . Wyrabiając ciasto rozdrobnić oliwki palcami ( można je wcześniej pokroić i dodać pod koniec wyrabiania). Ciasto wyrabiać tak długo aż nie będzie klejące . W razie potrzeby dodać mąki lub wody . Wyrobione ciasto odstawić na 1h i przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do formy i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 min. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić i postukać palcem w spód chleba , jeśli usłyszymy głuchy dźwięk to znaczy że chleb nam się dobrze upiekł, jeśli nie to wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika. Smacznego
Chyba najlepszy jaki w zyci jadlam.
OdpowiedzUsuńMój też 👌
Usuń