Bułki Wrocławskie

Składniki:
170g mleka 2%
150g wody
20g drożdży świeżych lub 8g suszonych
1 łyżeczka cukru
Miękkie masło 30g
500g mąki pszennej 
Półtorej łyżeczki soli
Oliwa

Przygotowanie:

Mleko i wodę lekko podgrzewamy, wlewamy do  dużej miski,dodajemy cukier,pokruszone drożdże ewentualnie suszone ( świeże są lepsze). Następnie do miski dodajemy mąkę , masło i sól. Wyrabiamy na sprężyste ciasto.Po wyrobieniu miskę należy odstawić na 40 do 60min i przykryć folią spożywczą lub wilgotną Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony
mąka blat , formujemy z ciasta wałek i dzielimy na równe kawałki w zależności jakie duże bułki chcemy zrobić. Z doświadczenia wiem że wyjdzie 6 dużych lub 8 małych bułek.Z każdego kawałka ciasta formujemy kulę i kładziemy na wysmarowaną oliwą blachę do pieczenia, każda bułkę należy oprószyć mąką. Bułki lekko spłaszczyć i tępą stroną noża zrobić głębokie wgłębienie przez środek . Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 15 do 20 min.
Smacznego 👌




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną