Jogurt z borówkami

Składniki:

200 - 250g borówek
50 - 70g cukru
800g pełnotłustego mleka
120g jogurtu naturalnego 
10g mleka w proszku
250g wody
30g soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Borówki zmiksować, następnie włożyć do garnka dodać cukier i gotować 10 min. Przełożyć do 6 - 8 małych słoiczków, odstawić.
Do garnka wlać mleko, dodać jogurt i mleko w proszku. Wszystko dobrze wymieszać i podgrzewać 5 min. w temp. ok 40 stopni. Przełożyć do słoiczków z borówkami i zamknąć je przykrywkami lub przykryć pojedynczym arkuszem folii spożywczej i odstawić.
Do garnka wlać wodę, dodać sok z cytryny, włożyć nasze zakręcone słoiki,przykryć pokrywką i podgrzewać w temp. 70 stopni przez 10 godzin.Można też postawić słoiki blisko centrum ciepła typu kaloryfer lub włożyć do piekarnika ale nie przekraczać wymaganej temperatury do fermentacji czyli 70 stopni Celsjusza.Po tym czasie wyjąć słoiczki, a kiedy już ostygną włożyć do lodówki. Schłodzić ok. 2 godziny. przed podaniem. Jogurt przechowywać w zakręconych słoiczkach lub przykryty folia spożywczą do 3 dni w lodowce ze względu na zawartość owoców.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną