Kluski śląskie z sosem borowikowym

Składniki: 

1kg ziemniaków
Kilka suszonych borowików ale można użyć innych grzybów 
Mąka ziemniaczana
1 duża cebula
Sól 
Pieprz
Oliwa
1 jajko 
Mąka pszenna do posypania blatu
250 ml wody
Przyprawa maggi

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w wodzie na minimum 30 min i odstawić. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Nastepnie mielimy lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Gdy mamy już zimne ziemniaki dzielimy je na 4 równe części,1/4 całości wyciągamy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, aby wypełniła lukę po zabranej części. Następnie dodajemy zabraną część ziemniaków spowrotem, dodajemy jajko, solimy do smaku i zagniatamy na jednolitą masę. Blat lub stolnicę posypujemy mąką pszenną. Z naszego ciasta formujemy kulki i układamy kolejno na blacie robiąc w każdej dość głęboka dziurkę. Kiedy już mamy wszystkie kluski śląskie wyłożone na blat możemy wstawić wodę do gotowania.Teraz w końcu mamy czas, aby zająć się naszym sosem borowikowym. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę aż się zeszkli. Grzyby trzeba odsączyć, pokroić bardzo drobno i wzucić do cebuli, doprawić solą i pieprzem. Następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem 15min. W szklance rozrobić łyżkę mąki ziemniaczanej z wodą i wlać do grzybów cały czas mieszając do momentu zagotowania. Doprawić maggi i zdjąć z ognia. Kluski należy wrzucać partiami na posolony wrzątek i gotować jeszcze 3 minuty od wypłynięcia. Dobrze jest dodać do wrzątku łyżkę oleju, ponieważ mamy pewność że nic nam się nie sklei podczas gotowania.
Kluski wykładamy na talerz używając cedzaka, polewamy sosem borowikowym i podajemy na gorąco z dodatkami, w moim przypadku jest to tarta marchewka oraz rukola.
Smacznego 👌


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną