Paella z owocami morza
Składniki:
Owoce morza, różne rodzaje 200g
Kilka pomidorów koktajlowych
Pół szklanki wytrawnego wina białego
Szklanka ryżu
200g chorizo
200g suszonych kabanosów
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 duża czerwona cebula
Przyprawa paella firmy Schwartz ( opcjonalnie)
Koncentrat pomidorowy
Przyprawa maggi
Sól
Pieprz
Masło
2 ząbki czosnku
Oliwa
Papryka w proszku
Papryka wędzona w proszku
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni grillowej rozgrzać masło. Owoce morza osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę wrzucić na patelnię i zeszklić. Czosnek obrać, posiekać i dorzucić do cebuli. Smażyć przez minutę i dodać owoce morza. Smażyć tak długo aż będą rumiane. Podlać winem i dusić. Gdy wino odparuje zdjąć z ognia i odstawić. Na palniku rozgrzać wok z odrobiną oliwy. Chorizo i kabanosy pokroić w plasterki i wrzucić na woka. Smażyć aż się zarumienią, w międzyczasie obrać paprykę wyrzucając gniazda z pestkami. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do woka. Smażyć aż odparują soki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wrzucić w całości do woka. Zalać wszystko wodą, wsypać ryż i dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku przyprawami. Dusić pod przykryciem tak długo aż ryż zmięknie. Na koniec dodać zawartość patelni grillowej. Dusić wszystko razem jeszcze kilka minut aby wszystkie smaki się połączyły.
Smacznego 👌
OMG!!!! TO JEST PYSZNE.GRATULUJE UMIEJETNOSCI.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 👌
Usuń