Ser indyjski paneer

Składniki:

2 litry mleka minimum 3,2% tłuszczu
50ml octu 10%

Przygotowanie:

Mleko wlać do garnka i podgrzewać przez 15 min w temperaturze 90 stopni Celsjusza, czyli tak aby było gorące ale nie gotowało się. Po tym czasie wlać do mleka ocet, delikatnie zmniejszając temperaturę palnika i dalej podgrzewać przez 5min.
Mleko powinno się rozwarstwić na ser i serwatkę. Wylać wszystko do wyścielonego wcześniej tetrą lub gazą durszlaka, aby odsączyć serwatkę. Po czym skręcić dość mocno, aby odsączyć ser. Durszlak wstawić do miski i przykryć czymś ciężkim. Ja używam grubego szkła od kamionki. Gdy ser ostygnie włożyć go do lodówki na kilka godzin by stwardniał. Sera używamy do wybranego przepisu.
Smacznego 👌

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną