Uszka smażone


Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej
1 jajko
Łyżka oliwy z oliwek
duża szczypta soli
około szklanki ciepłej wody

Nadzienie:
6 dużych pieczarek

1 duża cebula

kawałek sera żółtego

sól

pieprz

masło 

Litr oleju


Sposób przygotowania:

1. Pieczarki trzemy na tarce na dużych oczkach, dusimy na maśle z poszatkowaną cebulą.
Gdy soki z pieczarek i masło odparują,przyprawiamy solą i pieprzem, 
zdejmujemy patelnię z ognia.
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy oliwę i sól.
Stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, małą szkanką wykrawamy koła, nakładamy farsz z pieczarek, odrobinę startego sera żółtego i zlepiamy.
Uszka smażymy na głębokim oleju aż do momentu gdy będą rumiane.Uszka najlepiej smakują jako dodatek do białego barszczu.
Smacznego 👌

Wskazówka: 
Jako farszu można zamiast pieczarek użyć grzybów suszonych, wtedy uszka są jeszcze pyszniejsze.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną