Uszka smażone
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej
1 jajko
Łyżka oliwy z oliwek
duża szczypta soli
około szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
6 dużych pieczarek
1 duża cebula
kawałek sera żółtego
sól
pieprz
masło
Litr oleju
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki trzemy na tarce na dużych oczkach, dusimy na maśle z poszatkowaną cebulą.
Gdy soki z pieczarek i masło odparują,przyprawiamy solą i pieprzem,
zdejmujemy patelnię z ognia.
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy oliwę i sól.
Stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, małą szkanką wykrawamy koła, nakładamy farsz z pieczarek, odrobinę startego sera żółtego i zlepiamy.
Uszka smażymy na głębokim oleju aż do momentu gdy będą rumiane.Uszka najlepiej smakują jako dodatek do białego barszczu.
Smacznego 👌
Wskazówka:
Jako farszu można zamiast pieczarek użyć grzybów suszonych, wtedy uszka są jeszcze pyszniejsze.
Aleeeee toooo jeeeest pyszne!!!!!
OdpowiedzUsuń