Żeberka duszone z kminkiem
Składniki:
Żeberka 1kg
1 duża cebula
Mąka
Sól
Pieprz
Kminek
Oliwa
Szklanka wody
Papryka ostra w proszku
Liść laurowy
Ziele angielskie
Przygotowanie:
Żeberka kroimy w paski. Do reklamówki wsypujemy mąkę i wrzucamy nasze żeberka. Potrząsamy reklamówka tak aby całe były pokryte mąka. Rozgrzewamy oliwę na patelni i kolejno układamy nasze żeberka. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jeszcze chwilę smażymy aż cebula nam się ładnie zarumieni.Przekladamy wszystko do garnka. Podlewamy szklanką wody, dodajemy łyżkę kminku i resztę przypraw.Dusimy pod przykryciem do miękkości, ze względu na obecność mąki sos utworzy się sam więc w razie potrzeby dolewamy wody żeby nie był zbyt gęsty.
Wyglada smakowicie, zrobie jutro, dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuń