Bigos na golonce z borowikami i czerwoną fasolą


Składniki:
1 golonka
2 litrowe słoiki swojskiej kapusty kiszonej
1 cebula pokrojona w kostkę
250g dobrej kiełbasy 
Łyżka kminku
Kilka listków laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Pieprz czarny świeżo zmielony
Sól do smaku
Łyżka koncentratu pomidorowego
Oliwa
Szklanka fasoli czerwonej
Łyżeczka pieprzu ziołowego
Kilka suszonych borowików 
Litr wody

Przygotowanie:

Fasolę i grzyby dzień wcześniej namoczyć w wodzie, odcedzić, zalać świeżą wodą. Dodać odciśniętą kapustę kiszoną, golonkę,liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę kminku, zagotować.Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć z dodatkiem łyżki koncentratu pomidorowego. Przełożyć do garnka z kapustą i fasolą, gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny.Po tym czasie wyjąć golonkę, pokroić i wrzucić do bigosu w kawałkach. Doprawić do smaku i podawać gorące. Smacznego

Wskazówka: 

Bigos należy odgrzewać , wtedy jest najlepszy.
Kapustę w zależności od kwasowości jaką chcemy otrzymać można przepłukać aby smak był bardziej delikatny.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną