Bigos na golonce z borowikami i czerwoną fasolą
Składniki:
1 golonka
2 litrowe słoiki swojskiej kapusty kiszonej
1 cebula pokrojona w kostkę
250g dobrej kiełbasy
Łyżka kminku
Kilka listków laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Pieprz czarny świeżo zmielony
Sól do smaku
Łyżka koncentratu pomidorowego
Oliwa
Szklanka fasoli czerwonej
Łyżeczka pieprzu ziołowego
Kilka suszonych borowików
Litr wody
Przygotowanie:
Fasolę i grzyby dzień wcześniej namoczyć w wodzie, odcedzić, zalać świeżą wodą. Dodać odciśniętą kapustę kiszoną, golonkę,liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę kminku, zagotować.Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć z dodatkiem łyżki koncentratu pomidorowego. Przełożyć do garnka z kapustą i fasolą, gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny.Po tym czasie wyjąć golonkę, pokroić i wrzucić do bigosu w kawałkach. Doprawić do smaku i podawać gorące. Smacznego
Wskazówka:
Bigos należy odgrzewać , wtedy jest najlepszy.
Kapustę w zależności od kwasowości jaką chcemy otrzymać można przepłukać aby smak był bardziej delikatny.
Komentarze
Prześlij komentarz