Calzone
Składniki:
Ciasto na pizzę ( przepis znajduje się na blogu)
Słoik oliwek
Ricotta
Salami
Pieczarki
Kurczak filety
Papryka zielona
Mozzarella
Oregano
Bazylia
Pomidory
Czosnek
Pieprz
Sól
Przygotowanie:
Ilości składników są w tym przypadku dowolne ,zależy co lubimy , czego chcemy dać więcej a czego mniej i jak duży calzone chcemy zrobić.
Najpierw zaczniemy od przygotowania sosu. Pomidory należy pokroić w ćwiartki,wrzucić do wysokiego naczynia, dodać czosnek i zblendować. Dodać sól, pieprz,oregano i odstawić żeby składniki się połączyły.Filet z kurczaka pokroić w kostkę i ugrillować na patelni z dodatkiem przypraw, odstawić. Ciasto na pizzę rozwałkować dość grubo, warzywa pokroić w dowolny kształt. Teraz na ciasto wrzucamy wszystko co mielismy na liście składników i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.Zawijamy w kształt dużego pieroga i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 20 min .
Smacznego
Wskazówka:
Ciasto można z góry naciąć w paru miejscach nożem ale nie zbyt głęboko.
Komentarze
Prześlij komentarz