Calzone



Składniki:
Ciasto na pizzę ( przepis znajduje się na blogu)
Słoik oliwek 
Ricotta
Salami 
Pieczarki 
Kurczak filety
Papryka zielona 
Mozzarella
Oregano 
Bazylia 
Pomidory
Czosnek 
Pieprz
Sól


Przygotowanie:


Ilości składników są w tym przypadku dowolne ,zależy co lubimy , czego chcemy dać więcej a czego mniej i jak duży calzone chcemy zrobić.

Najpierw zaczniemy od przygotowania sosu. Pomidory należy pokroić w ćwiartki,wrzucić do wysokiego naczynia, dodać czosnek i zblendować. Dodać sól, pieprz,oregano i odstawić żeby składniki się połączyły.Filet z kurczaka pokroić w kostkę i ugrillować na patelni z dodatkiem przypraw, odstawić. Ciasto na pizzę rozwałkować dość grubo, warzywa pokroić w dowolny kształt. Teraz na ciasto wrzucamy wszystko co mielismy na liście składników i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.Zawijamy w kształt dużego pieroga i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 20 min .

Smacznego

Wskazówka:

Ciasto można z góry naciąć w paru miejscach nożem ale nie zbyt głęboko.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną