Chleb kukurydziany z czarnuszką
Składniki:
200ml wody
25g oliwy z oliwek
25g drożdży świeżych
20g miodu
300g mąki kukurydzianej
200g mąki pszennej
200g oliwek czarnych bez pestek
Kilka listków bazylii
Masło do natłuszczenia formy
Jajko do posmarowania przed pieczeniem
Łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, oliwę , sól , pokruszone drożdże , miód i oliwki . Wyrabiając ciasto rozdrobnić oliwki palcami ( można je wcześniej pokroić i dodać pod koniec wyrabiania). Ciasto wyrabiać tak długo aż nie będzie klejące . W razie potrzeby dodać mąki lub wody . Wyrobione ciasto odstawić na 1h i przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do formy i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 min. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić i postukać palcem w spód chleba , jeśli usłyszymy głuchy dźwięk to znaczy że chleb nam się dobrze upiekł, jeśli nie to wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz