Chleb z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
Szklanka mąki pszennej
Szklanka mąki żytniej
Szklanka ciepłej wody
25g drożdży świeżych lub 8g suszonych
Łyżeczka soli
Łyżeczka cukru
Kilka listków bazylii
Łyżeczka oregano
Garść pestek z dyni
Kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i wszystkie inne składniki, wyrabiamy ciasto tak aby nie było klejące ( w razie potrzeby dodajemy wody lub mąki). Przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie ( około 30 - 45 minut). Ciasto przekładamy do foremki na chleb i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 40 minut. Po wyciągnięciu chleba odwracamy do i pukamy w spód, jeśli usłyszymy głuchy dźwięk to znaczy że chleb dobrze się upiekł. Smacznego życzy Grzechu
Komentarze
Prześlij komentarz