Chleb z ziarnami słonecznika i czarnuszką
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
Szklanka ciepłej wody
25g drożdży świeżych lub 8g suszonych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżeczka czarnuszki
1 jajko
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, połowę ziaren słonecznika i sól. W szklance ciepłej wody rozrabiamy drożdże i cukier, wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie sprężyste, w razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Po wyrobieniu przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wkładamy do foremki, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami słonecznika i czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 45 minut. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz