Chleb z ziarnami słonecznika i czarnuszką


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
Szklanka ciepłej wody
25g drożdży świeżych lub 8g suszonych 
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli 
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżeczka czarnuszki 
1 jajko

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, połowę ziaren słonecznika i sól. W szklance ciepłej wody rozrabiamy drożdże i cukier, wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie sprężyste, w razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Po wyrobieniu przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wkładamy do foremki, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami słonecznika i czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 45 minut. Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną