Garam masala
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w piórka
1 zielona papryka pokrojona w piórka
1 cebula pokrojona w piórka
1 łyżeczka garam masala
Pół łyżeczki hot Madras curry
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Szklanka mleczka kokosowego
2 szklanki bulionu
Pół łyżeczki kurkumy
Pół szklanki płatków kukurydzianych
Szklanka ryżu
Oliwa
Przygotowanie:
Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż będzie rumiane, dodajemy cebulę i paprykę, jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy wszystkie przyprawy. W międzyczasie gotujemy ryż al dente na bulionie z dodatkiem szczypty kurkumy.Gdy mięso i warzywa będą już ładnie usmażone dodajemy mleczko kokosowe i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Aby powstał fajny gęsty sos dodajemy na samym końcu płatki kukurydziane i wszystko mieszamy. Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu.Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz