Gulasz z wędzarni
Składniki:
1 kg żeberek wędzonych
1 duża cebula pokrojona w piórka
Szczypta pieprzu
Łyżka kminku
Mąka pszenna
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 szklanki wody
Oliwa
Kilka listków laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Żeberka pokroić w paski, zwilżyć wodą i obtoczyć w mące przennej , podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać cebulę, kminek i trochę jeszcze podsmażyć. Zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, doprawić pieprzem i dusić pod przykryciem aż do miękkości. Na koniec rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą i zalewamy wszystko, jeszcze chwilę gotujemy aby powstał sos i ściągamy z ognia. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu.Smacznego życzy Grzechu
Wskazówka:
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz dużego woka z pokrywką lub jakiś duży garnek w którym dno nie przywiera. Żeberek nie solimy z uwagi na to że wędzonka jest słona sama w sobie. Ja dodałem jeszcze hot Madras curry dla pikanterii ale ogólnie kminek gra tutaj główna rolę więc sam pieprz, kminek i cebulą sprawdzi się świetnie.
Komentarze
Prześlij komentarz