Klops z jajkami i suszonymi papryczkami chilli
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
6 obranych jajek ugotowanych na twardo
Kilka suszonych papryczek chilli
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Szczypta kurkumy
Kilka listków laurowych
Szczypta mielonego ziela angielskiego
Łyżka kminku
Łyżka majeranku
Łyżka ostrej musztardy
1 cebula pokrojona w kostkę
1 papryka zielona bez gniazd nasiennych pokrojona w kostkę
Oliwa
5 łyżek bułki tartej
2 surowe jajka
Kilka plastrów boczku lub grubo pokrojonego salami ( opcjonalnie)
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
Mięso wrzucamy do miski, dodajemy 5 łyżek bułki tartej i 2 surowe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę kminku który mamy, szczyptę kurkumy i majeranek. Następnie na patelni szklimy cebulę, dodajemy do niej paprykę, czosnek, chwilę smażymy, wszystko dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Nastepnie do przygotowanej formy keksowej wkładamy 1/3 mięsa i układamy na nim 6 jajek na twardo. Na jajka kładziemy suszone papryczki chili i przykrywamy pozostała częścią mięsa. Wierzch klopsa posypujemy resztą kminku i układamy na nim plastry boczku lub salami. Następnie kładziemy liście laurowe, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60 min. Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu np. z sosem czosnkowym. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz