Klopsiki w sosie borowikowym
Składniki:
1 kg mięsa mielonego ( dowolnego typu)
1 cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
Garść posiekanej natki pietruszki
Szklanka kaszy jęczmiennej
5 łyżek bułki tartej
Garść suszonych borowików
Litr wody
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Kilka listków laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
Mąka pszenna
Oliwa
Łyżka ostrej musztardy
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć przynajmniej pół godziny wcześniej,wrzucić do woka ,zalać litrem wody i gotować przez około 45 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.Na patelni zeszklić cebulę na oliwie, dodać czosnek i podsmażyć 2 minuty.Mieso wrzucić do miski, dodać zawartość patelni, kaszę, bułkę tartą, sól, pieprz,natkę pietruszki i musztardę, wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Kolejny krok to formowanie małych kuleczek w kształcie klopsików i panierowanie ich w mące. Kiedy wszystkie klopsiki mamy opanierowane wrzucamy je na woka do naszych borowików. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut przewracając od czasu do czasu klopsiki. Pod koniec gotowania należy rozrobić mąkę ziemniaczaną w pół szklanki wody i wlać do woka aby zagęścić sos.Gotowac jeszcze minutę i odstawić.Podawać gorące zaraz po przygotowaniu.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz