Krupnik na żeberkach wołowych z borowikami



Składniki:

500g żeberek wołowych 
1 cebula
1 marchewka
2 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
3 borowiki suszone
Pieprz do smaku
Sól do smaku
Natka pietruszki
Kilka listków laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Pół szklanki kaszy jęczmiennej
1 duży ziemniak
Szczypta kurkumy dla koloru( opcjonalnie)
Lubczyk

Przygotowanie:

Żeberka wołowe włożyć do garnka i zagotować. Podczas gotowania wytrąci się białko które należy zebrać sitkiem. Gdy białko przestanie już się nam wytrącać należy dodać obraną cebulę, korzeń pietruszki, liście laurowe,ziele angielskie, seler i borowiki.Gotować na wolnym ogniu przez około półtorej godziny. Po tym czasie dodać pół szklanki kaszy, startą na średnich oczkach marchewkę i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować około 10 minut lub do momentu kiedy ziemniaki i kasza będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku,dodać odrobinę kurkumy, natkę pietruszki i lubczyk. Smacznego

Wskazówka:

Możecie użyć dowolnego mięsa z kością i też będzie pyszny.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną