Placki ziemniaczane
Składniki:
1kg ziemniaków
1 jajko
Pół szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Oliwa
Sól
Pieprz
1 cebula pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odsączyć w sitku na misce z dodatkiem odrobiny soli. Zebraną po odsączeniu wodę wylać, zostawiając na dnie miski skrobię ziemniaczaną.Ziemniaki z sitka dodać do skrobi, wbić jedno jajko, dodać cebulę, mąkę, łyżkę mąki ziemniaczanej i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie dodać więcej mąki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć placuszki aż będą chrupiące i rumiane z każdej strony, im cieńsze tym bardziej chrupiące.
Podawać gorące z kwaśna śmietaną, sosem czosnkowym lub jako podkład do placków po węgiersku.
Smacznego
Wskazówka:
Dla dodania ładnego koloru do ciasta można dodać szczyptę kurkumy.Natka pietruszki też doda trochę charakteru.
Komentarze
Prześlij komentarz