Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki:
500 g mielonego mięsa
1 cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki wędzonej
3 łyżki bułki tartej
Oliwa
Majeranek
Mąka
2 szklanki bulionu
500g passaty
Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy pokrojony drobno czosnek. Do większej miski wrzucamy mięso mielone i wszystkie przyprawy, wbijamy jajko, dodajemy bułki tartej i wcześniej podsmażoną cebulę z czosnkiem.Wszystko dokładnie mieszamy tak aby wszystkie składniki nam się połączyły w jednolitą masę. Następnie z powstałej masy formujemy kulki, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie tak długo aż będą rumiane( ja używam do tego woka). Pulpety należy obsmażyć ładnie z każdej strony. Następnie nasze pulpety zalewamy sosem pomidorowym typu Passata z dodatkiem ziół takich jakie robimy czyli przykładowo czosnek, bazylia , oregano. Lub można użyć samej passaty bo też będzie dobre. Dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem około 10 minut.Podajemy gorące na przykład z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz