Pyzy kitajce z mięsem
Składniki:
Farsz:
500g mięsa mielonego z indyka
500g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula pokrojona w kostkę
Łyżka majeranku
5 łyżek bułki tartej
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Oliwa
Ciasto:
500g ziemniaków surowych
500g ziemniaków gotowanych
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Sól do smaku
Przygotowanie:
Surowe ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na sitku żeby odciekły. Gotowane ziemniaki(zimne) przeciskamy przez praskę. Następnie w misce łączymy ziemniaki surowe i gotowane, wbijamy jedno jajko, dodajemy obydwa rodzaje mąki i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy.Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i szklimy cebulę. Następnie wrzucamy mięso i chwilę smażymy. Przekładamy do czystej miski i czekamy aż trochę ostygnie.Następnie dodajemy majeranek, bułkę tartą, pieprz, sól i mieszamy.
Ręce moczymy w mące ziemniaczanej, bierzemy kawałek ciasta i spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi ciasta formując kulkę, można też uformować w kształt kartacza. Powtarzamy czynność aż zabraknie farszu. Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki kurkumy.
Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu z omastą( ja swoje zjadłem z sosem czosnkowym i pesto z rukoli i szpinaku)
Komentarze
Prześlij komentarz