Skrzydełka z kurczaka w w chrupiącej panierce z hot Madras curry


Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka
Pół szklanki płatków kukurydzianych
Pół szklanki mąki kukurydzianej
Pół łyżeczki hot Madras curry
Szczypta kolendry
Szczypta mielonego kminku
Szczypta soli
Oliwa z oliwek
Szczypta kurkumy
Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Skrzydełka skropić sokiem z cytryny i przełożyć do miski. Płatki kukurydziane pokruszyć i połączyć z mąką kukurydzianą,dodać wszystkie przyprawy. Przełożyć do miski ze skrzydełkami, dokładnie wymieszać tak aby panierka pokryła całkowicie skrzydełka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia blachę należy wyciągnąć z piekarnika i każde skrzydełko posmarować oliwą. Piec jeszcze przez 5 minut lub aż skrzydełka będą rumiane. Podawać zaraz po przygotowaniu z dodatkami, w moim przypadku były to frytki z solą peri peri, surówka z kapusty kiszonej i salsa.Smacznego życzy Grzechu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii