Surowa biała kiełbasa
Składniki:
4 kg łopatki wieprzowej mielonej na grubych oczkach
1 kg wołowiny mielonej na grubych oczkach
1 kg mięsa z indyka mielonego na grubych oczkach
7 metrów jelit wieprzowych
2 łyżki majeranku
Łyżeczka pieprzu
Łyżeczka soli lub soli do peklowania
Pół szklanki wody
10 drobno posiekanych ząbków czosnku
Przygotowanie:
Jelita namoczyć 20 minut wcześniej w wodzie o temperaturze pokojowej. Do miski wrzucić wszystkie rodzaje mięsa wraz z przyprawami i czosnkiem,dodać wodę i dokładnie wymieszać. Masa myć kleista ale nie gęsta.Ja do swojej kiełbaski użyłem manualnej maszynki do napełniania jelit ale podejrzewam że z elektryczną pójdzie wam o wiele szybciej.Kolejny krok to napełnianie jelita kiełbasą. Należy wybrać jedno jelito i naciągnąć prawie w całości na przystawkę do napełniania kiełbasy.Końcowkę jelita zawiązać i rozpocząć napełnianie skręcając kilkakrotnie jelito co około 15 centymetrów.Gdy jelito nam się skończy należy je zawiązać i obciąć wystające końcówki.Powtarzać czynności aż do skończenia farszu na kiełbasę.Smacznego życzy Grzechu
Wskazówka:
Białą surową kiełbasę najlepiej jest piec na blasze w piekarniku.Podawać na przykład do żurku
Komentarze
Prześlij komentarz