Szaszłyki po tajsku


Składniki:
500g karkówki
1 mała cukinia
1 cebula
1 papryka

Marynata:
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminku
2 łyżki oliwy
Kawałek imbiru pokrojonego w plasterki
5 ząbków czosnku
Pół łodygi trawy cytrynowej pokruszonej
Szczypta kurkumy
Szczypta curry
Łyżeczka soli 
Łyżeczka cukru
Pół szklanki mleczka kokosowego


Przygotowanie:

Nasiona kminku i kolendry wrzucamy na patelnię i prażymy przez 2 minuty.Przekładamy do miski .Dodajemy drobno posiekany czosnek, i wszystkie inne składniki, dokładnie mieszamy. Wrzucamy karkówkę pokrojoną w grubą kostkę , cebulę pokrojoną w piórka, cukinię pokrojoną w plasterki i mieszamy.Wstawiamy do lodówki na 2h.
Po tym czasie nabijamy mięso i warzywa na patyczki do szaszłyków i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Pasztet domowy pieczony