Udka duszone w śmietanie z puree ziemniaczanym oraz sałatką z roszpunki i botwinki


Składniki:

4 udka kurczaka
Kwaśna śmietana 2 łyżki 
Warzywa suszone 1 łyżka 
1 cebula
2 marchewki
Oliwa z oliwek
Kilka listków laurowych 
Kilka ziaren ziela angielskiego
Sól do smaku
Pieprz do smaku
60g umytej roszpunki
60g umytej botwinki
Pół szklanki wody
2 łyżki soku z limonki


Przygotowanie:

Udka wrzucamy na patelnię grillową i grillujemy z obydwu stron przez około 10min bez dodatku tłuszczu który sam wytopi się z udek. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy na pół, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Teraz do naczynia żaroodpornego dodajemy udka, suszone warzywa, ziele angielskie ,liść laurowy i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy sokiem z limonki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut, pieczemy bez pokrywki.
W oczekiwaniu na nasze udka możemy się zająć puree ziemniaczanym i sałatką.
Ja robię puree w ten sposób że gotuję ziemniaki, tłukę tłuczkiem, dodaje koperek, łyżka masła, łyżkę kwaśnej śmietany.
Sałatka natomiast składa się z botwinki i roszpunki z dodatkiem dwóch łyżek oliwy z oliwek, odrobiny soli i pieprzu. Po około 45 minutach wyciągamy udka z piekarnika, sprawdzamy czy się ładnie do piekły,następnie w pół szklanki wody rozrabiamy dwie łyżki kwaśnej śmietany i zalewamy udka. Pieczemy pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Podajemy tak jak na zdjęciu powyżej zaraz po przygotowaniu. Smacznego życzy wam Grzechu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną