Udka Garam Masala w śmietanie z cukinią Garam Masala i puree ziemniaczano brokułowym




Składniki: 

4 udka kurczaka
1 marchewka obrana 
1 cebula obrana pokrojona w piórka
Kilka listków laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Przyprawa Garam Masala
Sok z cytryny
Kilka umytych małych cukinii z obciętymi końcami przekrojonych wzdłuż
1 brokuł
Kilka ziemniaków 
Pół szklanki śmietany kremówki

Przygotowanie:

Udka należy oczyścić i skropić sokiem z cytryny, następnie natrzeć Garam Masala , solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i gdzie jest miejsce pomiędzy udkami powtykać cebulę,marchewkę, ziele angielskie i liście laurowe, całość polać oliwą. Włożyć do piekarnika na górną szynę ( nie przykrywać ). Cukinię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( ja używam blachy z rusztem), posypać Garam Masala i solą, włożyć do piekarnika na dolną szynę. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować z brokułami na parze doprawiając do smaku solą ( ja mam taki podwójny garnek do gotowania na parze). Można również ugotować klasycznie w wodzie.Pod koniec pieczenia gdy udka są już dobrze zarumienione należy wyciągnąć naczynie żaroodporne z piekarnika i podlać śmietana. Przykryć pokrywką i piec jeszcze około 5 minut. Ugotowane ziemniaki i brokuły połączyć razem w postaci puree, polać do smaku powstałym sosem z udek. Propozycja podania znajduje się na zdjęciu powyżej. Smacznego życzy Grzechu

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną