Zupa z grzybów leśnych






Składniki:

50g grzybów suszonych lub kilka świeżych (użyłem suszonych borowików i grzybów mieszanych)
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 marchewka obrana i pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w piórka
Pietruszka naciowa
Suszona włoszczyzna
Oliwa z oliwek
Kilka listków laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Sól do smaku
Pieprz do smaku
2 litry bulionu lub w ostateczności wody 

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przynajmniej 30 min wcześniej, następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i smażymy wraz z cebulą na oliwie przez 5 min.Po tym czasie zawartość patelni wrzucamy do garnka z bulionem, dodajemy włoszczyznę i wszystkie przyprawy, gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Sprawdzamy co jakiś czas czy grzyby są już miękkie, jeśli tak dodajemy do garnka marchewkę i ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10 minut lub do czasu aż marchewka i ziemniakami będą miękkie.Podajemy gorąca zupę zaraz po przygotowaniu. Najlepsza jednak będzie po około godzinie gdy zostawimy ją pod przykryciem bo wtedy wszystkie smaki się ze sobą połączą.Smacznego życzy Grzechu

Wskazówka:

Jeśli ktoś lubi to zupę można zabielić śmietana.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną