Flaczki z nóżek wieprzowych
Składniki:
4 oczyszczone nóżki wieprzowe
2 cebule pokrojone w kostkę
Łyżka papryki w proszku
Łyżka sosu sojowego
Szczypta chilli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól
Woda
5 ząbków czosnku
1 marchewka starta na grubych oczkach
1 pietruszka starta na grubych oczkach
Liść laurowy
Ziele angielskie
Przygotowanie:
Nóżki wieprzowe gotujemy do miękkości w osolonej wodzie tak długo aby mięso odeszło od kości.Nastepnie wyciągamy z garnka żeby ostygły. Wywar przelewamy przez sitko i zachowujemy litr bez tłuszczu, resztę wylewamy. Nóżki obieramy z kości i kroimy w paski w kształcie flaczków. Rozgrzewamy patelnię i smażymy mięso z nóżek aż woda odparuje i zaczną skwierczeć. Dodajemy do flaczków z nóżek kolejno marchewkę, pietruszkę, czosnek , koncentrat pomidorowy, chilli, liść laurowy, ziele angielskie i paprykę w proszku. Smażymy przez około 5 minut.Dodajemy sos sojowy i jeszcze minutę smażymy. Zawartość patelni wrzucamy do garnka, zalewamy zachowanym wywarem i 2 litrami wody.Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Przykrywamy pokrywką na około 15 minut aby wszystkie smaki nam się połączyły. Smacznego życzy Grzechu
Komentarze
Prześlij komentarz