Golonka w płomieniach
Składniki:
1 golonka
Łyżeczka kminku mielonego
Łyżeczka papryki wędzonej
1 piwo użyłem Bitter
Sól do smaku
Kieliszek spirytusu
Pieprz do smaku
Kilka listków laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku drobno posiekane
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy golonkę , polewamy piwem, dodajemy przyprawy i czosnek. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Po tym czasie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z rusztem tak aby pod spodem znajdowało się piwo z przyprawami. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 2 godziny.Po tym czasie przekładamy golonkę na talerz, polewamy spirytusem i podpalamy. Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego życzy Grzechu
Komentarze
Prześlij komentarz