Gulasz z żołądków drobiowych z grillowanymi ziemniakami, pieczarkami i czosnkiem



Składniki:

Gulasz:

1 kg żołądków drobiowych
1 cebula pokrojona w piórka
1 łyżka kminku całego 
Płaska łyżeczka papryki w proszku
Kilka liści laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Sól do smaku
Pieprz do smaku 
Litra wody
Oliwa
Mąka ziemniaczana

Dodatek:

4 duże ziemniaki umyte , osuszone nie obrane pokrojone w kostkę
5 dużych pieczarek pokrojonych w plasterki
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta oregano
Szczypta ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

Żołądki wypłukać i oczyścić, zostawić w osolonej wodzie. Do garnka wlać trochę oliwy i postawić na gazie , wrzucić cebulę i smażyć aż się zarumieni , następnie dodać odsączone z wody żołądki , pieprz , sól , kminek , liście laurowe,ziele angielskie, zalać około litrem wody i gotować przez około 90 minut lub do miękkości mięsa.Pod koniec gotowania dodać paprykę, później jeszcze pogotować 5 minutek. Jeśli żołądki są już miękkie trzeba zrobić sos.Potrzebujemy do tego pół szklanki wody i łyżkę mąki ziemniaczanej, mąkę należy rozprowadzić w wodzie i dokładnie wymieszać.Nastepnie zawartość szklanki wlać do garnka z gulaszem. Zagotować i odstawić z ognia. Gulasz przykryć aby smaki się połączyły. 

Teraz pora zająć się dodatkami.

Rozgrzewamy patelnię grillową. Do dużej miski wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie zawartość miski wsypujemy na mocno rozgrzaną patelnię. Grillujemy około 10min co jakiś czas mieszając, następnie dodajemy pieczarki i grillujemy kolejne 10min. Pod koniec dodajemy  czosnek,solimy, pieprzymy, doprawiamy oregano i ziołami prowansalskimi i jeszcze przez minutę smażymy wszystko razem. Wykładamy na talerz polewając gulaszem. Smacznego życzy Grzechu 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną