Żeberka z kluskami śląskimi


Składniki:
Na żeberka

1kg żeberek pociętych w  paski 
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka listków laurowych
Łyżeczka kminku 
1 cebula pokrojona w piórka
Pieprz do smaku
Sól do smaku
Mąka pszenna
Oliwa 
Szklanka wody

Kluski śląskie:

1kg ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę 
1 jajko 
Sól do smaku
Szczypta kurkumy
Około pół szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Żeberka oprószyć mąką i smażyć na złoty kolor. Dodać cebulę, kminek, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy i jeszcze chwilę smażyc aż cebula zmięknie. Następnie zalać wodą i dusić około godziny lub aż żeberka będą miękkie. Pamiętajmy że woda paruje więc co jakiś czas trzeba ją uzupełniać. Ze względu na zawartość mąki sos wytworzy nam się sam pod koniec duszenia.Gdy żeberka mamy ogarnięte bierzemy się za kluski śląskie.

Do dużej miski wsypujemy ostudzone ziemniaki, następnie 1/4 z nich zabieramy i odkładamy na bok a w to miejsce wsypujemy taką samą ilość mąki ziemniaczanej.Dodajemy ziemniaki które wcześniej odłożyliśmy, wbijamy 1 jajko, pół łyżeczki soli i zagniatamy ciasto które ma być suche a nie klejące, w razie gdyby takie było dodajemy jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej. Gdy ciasto mamy gotowe formujemy z niego kluski śląskie i w każdej robimy mała dziurkę. Kluski gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny kurkumy która nada im piękny kolor.
Po odcedzeniu kluski wykładamy na talerz razem z żeberkami, podajemy gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego życzy Grzechu








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną