Karkówka Madziarów
Składniki:
4 plastry karkówki
Oliwa z oliwek
Pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
Sok z jednej limonki
Pół szklanki płatków kukurydzianych
Pół szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Pół łyżeczki kminku mielonego
Szczypta soli
Sos Madziarów Folwark (można zrobić samemu)
Kilka plastrów limonki
Przygotowanie:
Karkówkę posypujemy solą i wrzucamy do miski. Polewamy oliwą z oliwek, sokiem z limonki i winem. Zostawiamy w takim stanie na około godzinę, w tym czasie przygotowujemy panierkę. Bierzemy dużą miskę, wsypujemy do niej pokruszone płatki kukurydziane, mąkę kukurydzianą, mielony kminek i paprykę.Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie panierujemy karkówkę, każdy kawałek układamy na ruszcie i smarujemy po całej powierzchni sosem Madziarów. Na koniec na każdym plastrze karkówki kładziemy plasterki limonki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Smacznego życzy Grzechu
Komentarze
Prześlij komentarz