Ogórki małosolne


Składniki:

1kg małych ogórków
3 litry wody
1 główka czosnku
Większy kawałek obranego chrzanu 
Pęczek kopru z łodygami
Sól

Przygotowanie: 

Ogórki, chrzan, koper, czosnek dokładnie opłukać.Aby ogórki się szybciej zakisiły można obciąć końcówki ( ja tego nie robię bo moim zdaniem całe są bardziej chrupiące).Do kiszenia ogórków małosolnych używam kamionki i przykrywam grubym szkłem ale jeśli jej nie mamy to można użyć dużego słoja lub innego większego naczynia.Wrócmy jednak do przepisu.3 litry wody wlewamy do naczynia w moim przypadku kamionki i dodajemy czubatą łyżkę soli na każdy litr wody, dokładnie mieszamy tak aby sól całkowicie się rozpuściła. Następnie wrzucamy ogórki, koper, chrzan i cała niedobraną główkę czosnku ( można również wrzucić obrane kawałki czosnku i je przekroić co przyspieszy proces ale nie będzie takiego smaku, szybciej nie znaczy lepiej i smaczniej). Gdy wszystkie składniki mamy już w naczyniu przykrywamy je czymś ciężkim jak mój kawałek grubego szkła lub po prostu tylko gazą. Jak nie zrobimy i tak będzie dobrze i wszystko się wcześniej czy później zakisi. Po około 3 do 5 dni ogórki będą gotowe do spożycia.Smscznego życzy Grzechu

Wskazówka:
Można jeszcze dodać liśćie z wiśni lub porzeczki jeśli mamy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną