Pierogi ruskie z mąki Chapati


Składniki:


Ciasto:
500g mąki Chapati ( jeśli nie mamy to innej pełnoziarnistej)
Szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko 
Płaska łyżeczka soli

Farsz:

250g sera białego
250g ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę
1 cebula pokrojona w kostkę
Oliwa z oliwek
Większa szczypta pieprzu
Sól do smaku
Opcjonalnie przyprawa maggi ( ja lubię )

Przygotowanie:
Farsz:
Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy na niej cebulkę na złoty kolor. Ziemniaki łączymy z serem, dodajemy  zeszkloną wcześniej cebulę, pieprz ( dużo ), sól i maggi, dokładnie mieszamy. Farsz mamy gotowy. 

Ciasto:

Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dwie łyżki oliwy z oliwek, sól i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie zagniatamy ciasto, ciasto ma być sprężyste i nie klejące. Następnie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę lub kuchenny blat, dzielimy na dwa kawałki. Pierwszy kawałek rozwałkowujemy na grubość około 3 do 4 mm, posypujemy delikatnie mąką jeżeli lepi się do wałka. Następnie z ciasta wykrawamy kółka, ja lubię duże pierogi więc używam do tego kufla do piwa, jeśli ktoś lubi mniejsze można po prostu użyć szklanki o dowolnej średnicy. Następnie na kółka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi w kształcie pieroga. Pierogi układamy na wcześniej przygotowanej i posypanej mąką desce. Czynności powtarzamy aż zabraknie nam ciasta lub farszu. Pierogi gotujemy na osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju aby nie skleiły się podczas gotowania. Pierogi należy gotować jeszcze przez około 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wrzącej wody. Następnie należy je wyłowić sitkiem na talerz i podawać odrazu z dodatkiem smażonej na oliwie cebulki lub ze skwarkami. Smacznego życzy Grzechu


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną