Pomidory nadziewane żółtkiem z jajka i serem halloumi
Składniki:
6 pomidorów
1 ser halloumi pokrojony w kostkę
Szczypior
Szczypta bazylii
Szczypta oregano
Sól do smaku
Pieprz do smaku
6 jajek
Przygotowanie:
Z każdego pomidora odkroić plaster grubości 1cm, odłożyć plastry na bok a pomidory wydrążyć. Do każdego pomidora wbić po jednym żółtku z jajka, białko przelać do szklanki.Na wierzchu każdego z żółtek położyć po 2 kawałki sera halloumi.Doprawić przyprawami a resztę sera rozrzucić po naczyniu żaroodpornym i układać pomiędzy nim pomidory. Dodać plastry pomidorów i wydrążony miąższ.Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 15 min. W międzyczasie ubić pianę z białek i dodać pod koniec pieczenia razem ze szczypiorem. Doprawić do smaku i podawać gorące zaraz po przygotowaniu. Żółtko powinno być nadal płynne a białko ścięte. Smacznego życzy Grzechu
Komentarze
Prześlij komentarz