Wieprzowina w płomieniach



Składniki:

1kg udźca wieprzowego
1 Passata 
Szczypta chilli
Pół szklanki piwa (użyłem Bittera)
Sól do smaku 
Pieprz do smaku
Sok z 1 limonki
Około 15 plastrów limonki
2 łyżki Oliwy z oliwek
Pół szklanki mąki pszennej
Pół szklanki mąki kukurydzianej
Kieliszek spirytusu

Przygotowanie:

Mięso pokroić w paski i wrzucić do miski.Zalać piwem, oliwą, sokiem z limonki, połową passaty i dodać przyprawy, wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wsypać do mięsa obydwa rodzaje mąki i wymieszać.Nastepnie ułożyć na ruszcie kładąc na każdy kawałek mięsa po dwa plastry limonki,polać całość resztą passaty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 40 minut.Po wyjęciu z piekarnika polać spirytusem , podpalić i podawać. Smacznego życzy Grzechu




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną