Kapuśniak na golonce

Składniki: 

Dwie średniej wielkości golonki
Słoik kapusty kiszonej ( ja użyłem własnej )
5 dużych ziemniaków 
2 małe marchewki 
5 liści laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
Przyprawa uniwersalna typu kucharek
Przyprawa maggi
Przyprawa curry
Czosnek
1 piwo 
Sól
Pieprz
Kminek
Wódka ( opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Golonkę płuczemy pod zimna wodą i gotujemy w dużym garnku przez godzinę z dodatkiem łyżeczki przyprawy uniwersalnej,odrobiny soli,pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. Po tym czasie wyjmujemy golonki i odstawiamy na bok. Powstały wywar przecedzamy przez sitko następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę dodając do przecedzonego wywaru z golonki . W tym samym czasie obieramy 2 marchewki i trzemy na tarce o średnich oczkach. Marchewkę należy dorzucić do gotujących się ziemniaków. Gdy ziemniaki staną się lekko miękkie wrzucamy pokrojoną kapustę kiszoną, doprawiamy do smaku kminkiem i przyprawą maggi. Gotujemy aż kapusta bedzie miękka. Kiedy kapuśniak mamy gotowy możemy zająć się naszymi golonkami .
Bierzemy duża brytfanne z kratką do grillowania i wkładamy do niej nasze golonki, kilka całych nie obranych ząbków czosnku.Golonki posypujemy curry, jeśli ktoś nie lubi można użyć dowolnej przyprawy. Otwieramy piwo,upijamy kilka łyków☺️ a resztą piwa podlewamy nasze golonki. 
Wkładamy z pokrywką do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza i dusimy przez około 45min lub do czasu aż będą miękkie.Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy tak długo aż będą rumiane . Czas pieczenia zależy od wagi mięsa. 
Golonkę podajemy od razu na ciepło z dodatkiem np. sosu czosnkowego . Opcjonalnie dla efektu można polać wódką i podpalić.
Smacznego 👌



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną