Domowy rosół drobiowo wołowy

Składniki:
1 korpus swojskiej kury (jeśli nie mamy to niestety ze sklepu)
300 g wołowiny np. szponder
3 litry wody
1 marchewka 
1 pietruszka
1 cebula
2 kawałki selera ( natka i korzeń)
2 duże liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka ziaren pieprzu czarnego
Łyżeczka przyprawy uniwersalnej( opcjonalnie , tylko jeśli nie mamy dobrej jakości mięsa)
2 kostki rosołowe drobiowe(opcjonalnie, tylko jeśli nie mamy dobrej jakości mięsa)
Natka pietruszki
Liść lubczyku
Sól
Pieprz 


Przygotowanie:
Kurczaka i wołowinę włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Zagotowac na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, zszumować wywar i pozostawić do dalszego gotowania na małym ogniu.W międzyczasie obrać warzywa i umyć. Włożyć do rosołu i dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny.Po tym czasie spróbować łyżką czy nam smakuje i ewentualnie doprawić do smaku.Pod koniec gotowania dodać liść lubczyku najlepiej świeży. Mięso i warzywa wyjąć z rosołu i przecedzić przez sitko.Podawać gorący z ugotowanym makaronem iposiekaną natką pietruszki.

Wskazówki:

Rosołu nie przykrywamy pokrywką bo będzie mętny, to co się wygotuje można uzupełnić wrzątkiem.

Można jeszcze dać kawałek indyka lub kaczki.Im więcej rodzai mięsa dodamy tym rosół będzie lepszy.
Rosół nie może się za mocno gotować bo nie będzie klarowny.Cebule można przypalić przed wrzuceniem do rosołu.Teraz już tak nie robię bo zauważyłem że nie ma różnicy.Przyprawe uniwersalna można zrobić samemu.
Jeśli użyjemy kury kiepskiej jakości ze sklepu to obawiam się że bez kostek rosołowych się nie obejdzie 😑
Smacznego 👌


Komentarze

  1. Jest przepyszny,dziekuje!!!!!






    OdpowiedzUsuń
  2. JEST PRZEPYSZNY, DZIEKUJE!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo 👌






    OdpowiedzUsuń
  4. PRZEPIS JEST PROSTY A SMAK OBLEDNY,DZIEKUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie moge znalezc wasza restauracje?

    OdpowiedzUsuń
  6. OMG OMG OMG OMG........PYCHAAAAAAAA

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pasztet domowy pieczony

Chaczapuri z kurczakiem, fetą , serem typu włoskiego i szpinakiem

Placki z cukinii z serem grana padano i papryką czerwoną