Domowy rosół drobiowo wołowy
Składniki:
1 korpus swojskiej kury (jeśli nie mamy to niestety ze sklepu)
300 g wołowiny np. szponder
3 litry wody
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 kawałki selera ( natka i korzeń)
2 duże liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka ziaren pieprzu czarnego
Łyżeczka przyprawy uniwersalnej( opcjonalnie , tylko jeśli nie mamy dobrej jakości mięsa)
2 kostki rosołowe drobiowe(opcjonalnie, tylko jeśli nie mamy dobrej jakości mięsa)
Natka pietruszki
Liść lubczyku
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka i wołowinę włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Zagotowac na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, zszumować wywar i pozostawić do dalszego gotowania na małym ogniu.W międzyczasie obrać warzywa i umyć. Włożyć do rosołu i dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny.Po tym czasie spróbować łyżką czy nam smakuje i ewentualnie doprawić do smaku.Pod koniec gotowania dodać liść lubczyku najlepiej świeży. Mięso i warzywa wyjąć z rosołu i przecedzić przez sitko.Podawać gorący z ugotowanym makaronem iposiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
Rosołu nie przykrywamy pokrywką bo będzie mętny, to co się wygotuje można uzupełnić wrzątkiem.
Można jeszcze dać kawałek indyka lub kaczki.Im więcej rodzai mięsa dodamy tym rosół będzie lepszy.
Rosół nie może się za mocno gotować bo nie będzie klarowny.Cebule można przypalić przed wrzuceniem do rosołu.Teraz już tak nie robię bo zauważyłem że nie ma różnicy.Przyprawe uniwersalna można zrobić samemu.
Jeśli użyjemy kury kiepskiej jakości ze sklepu to obawiam się że bez kostek rosołowych się nie obejdzie 😑
Smacznego 👌
Jest przepyszny,dziekuje!!!!!
OdpowiedzUsuńJEST PRZEPYSZNY, DZIEKUJE!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 👌
OdpowiedzUsuńPRZEPIS JEST PROSTY A SMAK OBLEDNY,DZIEKUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńGdzie moge znalezc wasza restauracje?
OdpowiedzUsuńOMG OMG OMG OMG........PYCHAAAAAAAA
OdpowiedzUsuń