Udka duszone w śmietanie z puree ziemniaczanym oraz sałatką z roszpunki i botwinki
 
                           Składniki: 4 udka kurczaka Kwaśna śmietana 2 łyżki  Warzywa suszone 1 łyżka  1 cebula 2 marchewki Oliwa z oliwek Kilka listków laurowych  Kilka ziaren ziela angielskiego Sól do smaku Pieprz do smaku 60g umytej roszpunki 60g umytej botwinki Pół szklanki wody 2 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Udka wrzucamy na patelnię grillową i grillujemy z obydwu stron przez około 10min bez dodatku tłuszczu który sam wytopi się z udek. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy na pół, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Teraz do naczynia żaroodpornego dodajemy udka, suszone warzywa, ziele angielskie ,liść laurowy i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy sokiem z limonki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut, pieczemy bez pokrywki. W oczekiwaniu na nasze udka możemy się zająć puree ziemniaczanym i sałatką. Ja robię puree w ten sposób że gotuję ziemniaki, tłukę tłuczkiem, dodaje koperek, łyżka masła, łyżkę kwaśnej śmietany. Sałatka na...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
