Posty

Udka duszone w śmietanie z puree ziemniaczanym oraz sałatką z roszpunki i botwinki

Obraz
Składniki: 4 udka kurczaka Kwaśna śmietana 2 łyżki  Warzywa suszone 1 łyżka  1 cebula 2 marchewki Oliwa z oliwek Kilka listków laurowych  Kilka ziaren ziela angielskiego Sól do smaku Pieprz do smaku 60g umytej roszpunki 60g umytej botwinki Pół szklanki wody 2 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Udka wrzucamy na patelnię grillową i grillujemy z obydwu stron przez około 10min bez dodatku tłuszczu który sam wytopi się z udek. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy na pół, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Teraz do naczynia żaroodpornego dodajemy udka, suszone warzywa, ziele angielskie ,liść laurowy i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy sokiem z limonki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut, pieczemy bez pokrywki. W oczekiwaniu na nasze udka możemy się zająć puree ziemniaczanym i sałatką. Ja robię puree w ten sposób że gotuję ziemniaki, tłukę tłuczkiem, dodaje koperek, łyżka masła, łyżkę kwaśnej śmietany. Sałatka na...

Drink " Na zgodę "

Obraz
Przepis jest skierowany głównie do mężczyzn którym często udaje się " coś przeskrobać" Składniki: Biały rum kokosowy Likier czekoladowy lub Irish cream Mleczko skondensowane Łyżka miodu Pokruszona czekolada Przygotowanie : Do shakera wlewamy 50g rumu, 50g likieru i 50g mleczka , potrząsamy przez 30 sekund. Na mały płaski talerzyk dajemy łyżkę miodu a z boku do miseczki pokruszoną czekoladę. Brzegi kieliszka najpierw zanurzamy w miodzie a następnie w czekoladzie, tak udekorowany kielich napełniamy przygotowanym wcześniej drinkiem. Podajemy zaraz po przygotowaniu z posypką (opcjonalnie) Na zdrowie. Wskazówka: Można użyć innych alkoholi, np Kahula doskonale się sprawdza, ale tu już zostawiam dla was furtkę aby się samemu wykazać.

Ludwik

Obraz
Składniki: Litr wódki  4 piwa 2 litry Sprite Kilogram pomarańczy przekrojonych na pół Przygotowanie: Weź duży garnek Wlej do garnka kolejno: Litr wódki  4 piwa  2 litry Sprite Wrzuć  pomarańcze ( wcześniej wyciśnij z nich sok do garnka z ponczem) Odczekaj około 30min aż wszystkie składniki się połączą. Smacznego Wskazówka:  Smakuje jak oranżada ale ma kopa

Filety z makreli grillowane w marynacie z imbiru, limonki i chilli

Obraz
Składniki: 4 filety z makreli ze skórką Kilka plastrów korzenia imbiru Szczypta chilli Sok z limonki Sól do smaku Oliwa Przygotowanie: Do miseczki wlewamy trochę oliwy, wrzucamy kilka plasterków korzenia imbiru, szczyptę pokruszonego suszonego chilli, odrobinę soli i sok z limonki. Dokładnie mieszamy aby połączyć wszystkie składniki. Następnie dodajemy filety z makreli obracając je kilka razy w marynacie i odstawiamy do lodówki na około godzinę.Po tym czasie grillujemy na patelni do osiągnięcia złotego koloru.Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu np z frytkami. Smacznego  

Pyzy kitajce z mięsem

Obraz
Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego z indyka 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pokrojona w kostkę Łyżka majeranku 5 łyżek bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku Oliwa Ciasto: 500g ziemniaków surowych  500g ziemniaków gotowanych  1 jajko  2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Sól do smaku Przygotowanie: Surowe ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na sitku żeby odciekły. Gotowane ziemniaki(zimne) przeciskamy przez praskę. Następnie w misce łączymy ziemniaki surowe i gotowane, wbijamy jedno jajko, dodajemy obydwa rodzaje mąki i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy.Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i szklimy cebulę. Następnie wrzucamy mięso i chwilę smażymy. Przekładamy do czystej miski i czekamy aż trochę ostygnie.Następnie dodajemy majeranek, bułkę tartą, pieprz, sól i mieszamy. Ręce moczymy w mące ziemniaczanej, bierzemy kawałek ciasta i spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi c...

Karkówka Lucyfera

Obraz
  Składniki: 700g karkówki pokrojonej w kostkę 1 cebula pokrojona w piórka Kilka suszonych papryczek chilli Płaska łyżeczka hot madras curry Sól do smaku Pieprz do smaku Pół szklanki wytrawnego czerwonego wina Łyżeczka papryki w proszku Oliwa  Przygotowanie:  Karkówkę wrzucamy do miski z dodatkiem dwóch łyżek oliwy, dokładnie wszystko mieszamy. Nagrzewamy mocno patelnię grillową i wrzucamy partiami karkówkę na patelnię. Kiedy karkówka już jest w połowie ugrillowana, dodajemy cebulę i papryczki chili, grillujemy aż cebula zmięknie i nabierze koloru.Gdy wszystko się ładnie ugrilluje dodajemy hot madras curry, sól, pieprz, paprykę w proszku i podlewamy winem.Czekamy aż wino odparuje i gotowe. Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego

Klopsiki w sosie borowikowym

Obraz
Składniki: 1 kg mięsa mielonego ( dowolnego typu) 1 cebula pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki Garść posiekanej natki pietruszki Szklanka kaszy jęczmiennej 5 łyżek bułki tartej Garść suszonych borowików Litr wody Sól do smaku Pieprz do smaku Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka  Mąka pszenna Oliwa Łyżka ostrej musztardy Przygotowanie: Grzyby namoczyć przynajmniej pół godziny wcześniej,wrzucić do woka ,zalać litrem wody i gotować przez około 45 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.Na patelni zeszklić cebulę na oliwie, dodać czosnek i podsmażyć 2 minuty.Mieso wrzucić do miski, dodać zawartość patelni, kaszę, bułkę tartą, sól, pieprz,natkę pietruszki i musztardę, wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Kolejny krok to formowanie małych kuleczek w kształcie klopsików i panierowanie ich w mące. Kiedy wszystkie klopsiki mamy opanierowane ...

Krupnik na żeberkach wołowych z borowikami

Obraz
Składniki: 500g żeberek wołowych  1 cebula 1 marchewka 2 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 3 borowiki suszone Pieprz do smaku Sól do smaku Natka pietruszki Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Pół szklanki kaszy jęczmiennej 1 duży ziemniak Szczypta kurkumy dla koloru( opcjonalnie) Lubczyk Przygotowanie: Żeberka wołowe włożyć do garnka i zagotować. Podczas gotowania wytrąci się białko które należy zebrać sitkiem. Gdy białko przestanie już się nam wytrącać należy dodać obraną cebulę, korzeń pietruszki, liście laurowe,ziele angielskie, seler i borowiki.Gotować na wolnym ogniu przez około półtorej godziny. Po tym czasie dodać pół szklanki kaszy, startą na średnich oczkach marchewkę i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować około 10 minut lub do momentu kiedy ziemniaki i kasza będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku,dodać odrobinę kurkumy, natkę pietruszki i lubczyk. Smacznego Wskazówka: Możecie użyć dowolnego mięsa z kością i też będzie pyszny.

Klops z jajkami i suszonymi papryczkami chilli

Obraz
Składniki: 1 kg mięsa mielonego  6 obranych jajek ugotowanych na twardo Kilka suszonych papryczek chilli Sól do smaku Pieprz do smaku Szczypta kurkumy Kilka listków laurowych Szczypta mielonego ziela angielskiego Łyżka kminku Łyżka majeranku Łyżka ostrej musztardy 1 cebula pokrojona w kostkę 1 papryka zielona bez gniazd nasiennych pokrojona w kostkę  Oliwa 5 łyżek bułki tartej 2 surowe jajka Kilka plastrów boczku lub grubo pokrojonego salami ( opcjonalnie) 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski, dodajemy 5 łyżek bułki tartej i 2 surowe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę kminku który mamy, szczyptę kurkumy i majeranek. Następnie na patelni szklimy cebulę, dodajemy do niej paprykę, czosnek, chwilę smażymy, wszystko dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Nastepnie do przygotowanej formy keksowej wkładamy 1/3 mięsa i układamy na nim 6 jajek na twardo. Na jajka kładziemy suszone papryczki chili i przykry...

Sos czosnkowy z ziołami prowansalskimi

Obraz
Składniki: 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praske Pół łyżeczki soli Łyżeczka soku z cytryny  Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki ziół prowansalskich Pół łyżeczki musztardy Szklanka jogurtu naturalnego ( gęstego) 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Czosnek wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy resztę składników i blendujemy na niskich obrotach. Sos czosnkowy przechowujemy w lodówce i używamy do wybranego przepisu.Smacznego 

Pesto z rukoli,szpinaku i orzechów laskowych

Obraz
Składniki: 100g drobno startego sera parmezan lub grana padano 60g roztartych orzechów laskowych  2 obrane drobno posiekane ząbki czosnku 150ml oliwy z oliwek extra virgin Łyżeczka soli 100g rukoli 100g szpinaku  Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wrzucamy rukolę i szpinak , dodajemy oliwę, blendujemy niezbyt drobno na niskich obrotach.Nastepnie dodajemy czosnek ,parmezan lub grana padano, sól i orzechy. Ponownie wszystko blendujemy.Przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka. Przechowujemy w lodówce i używamy do wybranego przepisu , np makaronu lub pieczywa. Smacznego

Bigos na golonce z borowikami i czerwoną fasolą

Obraz
Składniki: 1 golonka 2 litrowe słoiki swojskiej kapusty kiszonej 1 cebula pokrojona w kostkę 250g dobrej kiełbasy  Łyżka kminku Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz czarny świeżo zmielony Sól do smaku Łyżka koncentratu pomidorowego Oliwa Szklanka fasoli czerwonej Łyżeczka pieprzu ziołowego Kilka suszonych borowików  Litr wody Przygotowanie: Fasolę i grzyby dzień wcześniej namoczyć w wodzie, odcedzić, zalać świeżą wodą. Dodać odciśniętą kapustę kiszoną, golonkę,liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę kminku, zagotować.Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć z dodatkiem łyżki koncentratu pomidorowego. Przełożyć do garnka z kapustą i fasolą, gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny.Po tym czasie wyjąć golonkę, pokroić i wrzucić do bigosu w kawałkach. Doprawić do smaku i podawać gorące. Smacznego Wskazówka:  Bigos należy odgrzewać , wtedy jest najlepszy. Kapustę w zależności ...

Chleb kukurydziany z czarnuszką

Obraz
Składniki: 200ml wody  25g oliwy z oliwek 25g drożdży świeżych 20g miodu 300g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 200g oliwek czarnych bez pestek Kilka listków bazylii Masło do natłuszczenia formy Jajko do posmarowania przed pieczeniem Łyżeczka czarnuszki Przygotowanie: Do dużej miski wsypać mąkę, oliwę , sól , pokruszone drożdże , miód i oliwki . Wyrabiając ciasto rozdrobnić oliwki palcami ( można je wcześniej pokroić i dodać pod koniec wyrabiania). Ciasto wyrabiać tak długo aż nie będzie klejące . W razie potrzeby dodać mąki lub wody . Wyrobione ciasto odstawić na 1h i przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do formy i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 min. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić i postukać palcem w spód chleba , jeśli usłyszymy głuchy dźwięk to znaczy że chleb nam się dobrze upiekł, jeśli nie to wkładamy jeszcze na kilka minut do...

Szaszłyki po tajsku

Obraz
Składniki: 500g karkówki 1 mała cukinia 1 cebula 1 papryka Marynata: 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminku 2 łyżki oliwy Kawałek imbiru pokrojonego w plasterki 5 ząbków czosnku Pół łodygi trawy cytrynowej pokruszonej Szczypta kurkumy Szczypta curry Łyżeczka soli  Łyżeczka cukru Pół szklanki mleczka kokosowego Przygotowanie: Nasiona kminku i kolendry wrzucamy na patelnię i prażymy przez 2 minuty.Przekładamy do miski .Dodajemy drobno posiekany czosnek, i wszystkie inne składniki, dokładnie mieszamy. Wrzucamy karkówkę pokrojoną w grubą kostkę , cebulę pokrojoną w piórka, cukinię pokrojoną w plasterki i mieszamy.Wstawiamy do lodówki na 2h. Po tym czasie nabijamy mięso i warzywa na patyczki do szaszłyków i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 30 minut. Smacznego

Garnek chłopski

Obraz
Składniki: 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę 1 papryczka chilli 1 cebula pokrojona w piórka 3 ząbki czosnku, całe obrane Szczypta kurkumy Majeranek łyżka  Pieprz do smaku Sól do smaku Kostka sera feta Kilka pomidorów pokrojonych  200g kabanosów pokrojonych w grube plastry Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego dajemy warstwę ziemniaków, na to kładziemy całą kostkę sera feta, wrzucamy resztę składników z przyprawami, Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez godzinę. Smacznego

Wołowina z sosem z płatków kukurydzianych

Obraz
Składniki : 650g wołowiny , może być stek  Pół szklanki ryżu  2 szklanki rosołu lub bulionu  Łyżeczka  kurkumy  1 papryczka chili 1 cebula pokrojona w piórka 3 ząbki czosnku Pół szklanki płatków kukurydzianych Łyżka kwaśnej śmietany Oliwa  Szczypta curry Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente na rosole z dodatkiem pół łyżeczki kurkumy. Cebulę i 3 obrane ząbki czosnku wrzucamy na patelnię grillową z dodatkiem odrobiny oliwy i grillujemy na złoty kolor. Przekładamy do miski, wołowinę kroimy w kostkę wrzucamy do miseczki. Polewamy łyżką oliwy i dokładnie mieszamy, wrzucamy partiami na patelnię grillową z dodatkiem papryczki chili, całość grillujemy około 5 min.Odcedzamy ryż, wykładamy na talerz. Rosół z odcedzonego ryżu wlewamy do miseczki, dodajemy pół szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych,łyżkę śmietany i pół łyżeczki kurkumy, całość mieszamy. Zalewamy tym wołowinę i chwilkę dusimy. Dodajemy wcześniej ugrillowaną cebulę z czosnkiem.Doprawi...

Makaron z woka z kurczakiem i warzywami

Obraz
Składniki: Makaron na woka 1 opakowanie 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 pierś kurczaka Kilka pieczarek  1 cebula czerwona Koperek  Sos sojowy  Sól  Pieprz Oliwa  Przygotowanie: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w paski, wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Warzywa wrzucamy na mocno rozgrzanego woka i grillujemy. Ugrillowane warzywa przekładamy do miski. Kurczaka kroimy w kostkę i grillujemy z dodatkiem łyżki oliwy w ten sam sposób jak warzywa. Chodzi o to żeby WOK był mocno rozgrzany aby zamknąć soki w środku. Do ugrillowanego kurczaka dodajemy makaron i sos sojowy do smaku. Następnie wrzucamy nasze warzywa, wszystko podgrzewamy kilka minut, doprawiamy do smaku i posypujemy koperkiem. Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego

Kotlety sojowe z puree ziemniaczano brokułowym

Obraz
Składniki:  Kotlety sojowe Ziemniaki 1 brokuł  Rzodkiewka Sałata zielona Ogórek 1 jajko na twardo Masło  Pieprz  Sól  Bulion drobiowy Bułka tarta Oliwa  1 jajko surowe Kwaśna śmietana Przygotowanie: Kotlety należy namoczyć w bulionie na około 30 minut przed smażeniem.W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować z dodatkiem soli. Brokuły ugotować na parze. Do miseczki wrzucić umytą poszarpaną rękami sałatę , pokrojone w plasterki rzodkiewkę i ogórek. Dodać pokrojone jajko na twardo , sól , pieprz i śmietanę , dokładnie wymieszać. Odstawić sałatkę aby smaki się połączyły. Kotlety odsączyć na sitku z bulionu. O panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oliwie na złoty kolor co jakiś czas przewracając.Przełożyc na talerz i odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Ziemniaki odcedzić dodać łyżkę masła, łyżkę śmietany i brokuły, z tych składników zrobić puree. Kotlety , sałatkę i puree nałożyć na talerz i podawać zaraz po przygoto...

Placki ziemniaczane

Obraz
Składniki: 1kg ziemniaków 1 jajko Pół szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Oliwa  Sól  Pieprz 1 cebula pokrojona w kostkę Przygotowanie: Cebulę podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odsączyć w sitku na misce z dodatkiem odrobiny soli. Zebraną po odsączeniu wodę wylać, zostawiając na dnie miski skrobię ziemniaczaną.Ziemniaki z sitka dodać do skrobi, wbić jedno jajko, dodać cebulę, mąkę, łyżkę mąki ziemniaczanej i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie dodać więcej mąki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć placuszki aż będą chrupiące i rumiane z każdej strony, im cieńsze tym bardziej chrupiące. Podawać gorące z kwaśna śmietaną, sosem czosnkowym lub jako podkład do placków po węgiersku. Smacznego Wskazówka: Dla dodania ładnego koloru do ciasta można dodać szczyptę kurkumy.Natka pietruszki też doda trochę charakteru.

Zupa jarzynowa

Obraz
Składniki: Bukiet warzyw Ziemniaki 3 sztuki  3l rosołu  2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sól  Pieprz  Szczypta kurkumy 2 łyżki śmietany Pół szklanki wody przegotowanej Natka pietruszki Przygotowanie: Często zastanawiamy się co zrobić z rosołem , tutaj prosty i szybki sposób żeby się go pozbyć tworząc pyszną i pożywną zupę. Rosół należy zagotować, dodać bukiet warzyw, przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie. Do szklanki z wodą dodać śmietanę , dobrze rozrobić i wlać do zupy.Doprawic do smaku , podawać gorącą zaraz po przygotowaniu z dodatkiem natki pietruszki. Smacznego

Pulpety w sosie pomidorowym

Obraz
Składniki: 500 g mielonego mięsa  1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 3 łyżki bułki tartej Oliwa Majeranek Mąka 2 szklanki bulionu 500g passaty  Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy pokrojony drobno czosnek. Do większej miski wrzucamy mięso mielone i wszystkie przyprawy, wbijamy jajko, dodajemy bułki tartej i wcześniej podsmażoną cebulę z czosnkiem.Wszystko dokładnie mieszamy tak aby wszystkie składniki nam się połączyły w jednolitą masę. Następnie z powstałej masy formujemy kulki, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie tak długo aż będą rumiane( ja używam do tego woka). Pulpety należy obsmażyć ładnie z każdej strony. Następnie nasze pulpety zalewamy sosem pomidorowym typu Passata z dodatkiem ziół takich jakie robimy czyli przykładowo czosnek, bazylia , oregano. Lub można użyć sam...

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Obraz
Składniki: 500g fasolki szparagowej ( świeża lub mrożona) Pół kostki masła ( opcjonalnie w wersji fit oliwa z oliwek kilka łyżek) Sól Bułka tarta 2 łyżki  Przygotowanie: Fasolke myjemy i obcinamy końce , gotujemy na parze al dente ,wykładamy do miski. Na patelni topimy masło lub podgrzewamy oliwę , dodajemy bułkę tartą i smażymy na złoty kolor. Zawartość patelni wlewamy do fasolki szparagowej, solimy do smaku i mieszamy. Podajemy gorące do wybranego przepisu. Smacznego

Pieczone ziemniaki z kurkumą

Obraz
Składniki: 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praske Łyżka oliwy 500g ziemniaków  Sól Tymianek Rozmaryn  Szczypta kurkumy Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i kroimy w grube plastry.Wrzucamy do dużej miski, dodajemy wszystkie przyprawy, łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Układamy plasterki ziemniaków na blasze z rusztem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut lub aż będą rumiane. Szczególnej smakowitej barwy doda nam tu kurkuma. Upieczone ziemniaki podajemy gorące do wybranego przepisu. Smacznego

Calzone

Obraz
Składniki: Ciasto na pizzę ( przepis znajduje się na blogu) Słoik oliwek  Ricotta Salami  Pieczarki  Kurczak filety Papryka zielona  Mozzarella Oregano  Bazylia  Pomidory Czosnek  Pieprz Sól Przygotowanie: Ilości składników są w tym przypadku dowolne ,zależy co lubimy , czego chcemy dać więcej a czego mniej i jak duży calzone chcemy zrobić. Najpierw zaczniemy od przygotowania sosu. Pomidory należy pokroić w ćwiartki,wrzucić do wysokiego naczynia, dodać czosnek i zblendować. Dodać sól, pieprz,oregano i odstawić żeby składniki się połączyły.Filet z kurczaka pokroić w kostkę i ugrillować na patelni z dodatkiem przypraw, odstawić. Ciasto na pizzę rozwałkować dość grubo, warzywa pokroić w dowolny kształt. Teraz na ciasto wrzucamy wszystko co mielismy na liście składników i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.Zawijamy w kształt dużego pieroga i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 20 min . Smacznego ...

Kawa mrożona

Obraz
Składniki na jedną kawę : 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  2 łyżki gorącej wody  1 płaska łyżeczka xylitolu lub w ostateczności cukru  5 do 8 kostek lodu  Pół szklanki mleka Orzechy laskowe  Wiórki kokosowe Przygotowanie: Lód wrzucamy do szklanki i zalewamy mlekiem do 3/4 wysokości . Do małej miseczki wsypujemy kawę, xylitol i gorącą wodę .Ubijamy trzepaczką lub blenderem na niskich obrotach do osiągnięcia sprężystej pianki. Kawową piankę wykładamy do szklanki z mlekiem,dekorujemy orzechami i wiórkami kokosowymi. Pijemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego Wskazówka:  Kawa mrożona najlepiej smakuje z kulkami Raffaello własnej roboty.